Ronald Naar

Ronald Naar

19 april 1955 - 22 mei 2011

Nederland's meest vermaarde bergbeklimmer.

Ronald Edwin Naar (Den Haag, 19 april 1955 - Cho Oyu, 22 mei 2011) was een Nederlandse bergbeklimmer/alpinist, avonturier en schrijver.
Naar beklom in de jaren zeventig talrijke bergwanden in de Alpen, waaronder de noordwand van de Eiger. Op vrijwel al deze beklimmingen in steil terrein van rots en ijs klom hij als eerste Nederlander. Vanaf 1980 richtte hij zich op enkele van de hoogste bergtoppen van de wereld, waaronder de Nanga Parbat, Mount Everest, Broad Peak en Makalu, en maakte hij expedities naar tropische sneeuwbergen in onder meer Oeganda, Peru, Ecuador en op Nieuw-Guinea. In de jaren negentig organiseerde Naar expedities naar de Himalaya-reuzen Mount Everest en K2, alsmede skitochten over de ijskappen van Groenland en Antarctica. In die tijd maakte hij ook pionierstochten in de Himalaya van Bhutan en Assam. De laatste jaren organiseerde hij vooral kleinschalige expedities naar berggebieden die om politieke of geografische redenen moeilijk te bereiken zijn. In 2003 beklom hij vulkanen op Kamchatka, in 2005 reisde hij door het tropische regenwoud van Suriname naar de granietberg Duivelsei en in 2006 beklom hij in Irak de Halgurd. In de zomer van 2008 voer hij per klipper Abel Tasman door de Chileense fjorden van Tierra del Fuego en Patagonia, deed vanaf het schip een beklimmingspoging op de Monte Sarmiento en traverseerde de zuidelijke Patagoonse IJskap ter hoogte van de Cerro Torre. In de zomer van 2009 beklom hij met een team van zes studenten van de TU Delft, waaronder zijn oudste zoon Victor (18), de 7546 meter hoge Mustagh Ata in het uiterste westen van China. Tijdens deze expeditie functioneerde hij als mentor van het team van jonge alpinisten.
Behalve met het schrijven van boeken en tijdschriftartikelen en het uitbaten van zijn fotografie hield Naar zich in het dagelijks leven bezig met het geven van lezingen en workshops over onder meer inspirerend leiderschap, risicomanagement, de essentie van team work (samenwerking) en het ontwikkelen van visie. Over dit laatste onderwerp schreef hij in 2007 het boek "Naar de top" dat onder de titel "Going for the top" ook voor het Engelse taalgebied verscheen.
Op 22 mei 2011 overleed Naar op 56-jarige leeftijd tijdens een klim op de Cho Oyu. Hij werd eerst onwel tijdens de afdaling en overleed even later op ongeveer 6800 meter hoogte.

Bron: Wikipedia.nl

Zie ook het register op www.ronaldnaar.nl
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
< Vorige         21 t/m 40 van 145        Volgende >
Heel veel sterkte Tilleke en kinderen.
Ik ken Ronald een beetje uit Sy België. En uit Lienz Oostenrijk. Hij heeft geklommen met Jan Borgman een leermeester van Ronald. Ik was Jan zijn gewezen schoondochter.
Ik ben verslagen en onthuts. Wat hebben we genoten van zijn boeken en lezingen, films en zijn persoonlijkheid.
Nogmaals sterkte. Corrie 
Op 24 mei 2011
om 10:58 getekend door:
C.o.r.r.i.e. .v.a.n. .R.o.o.i.j.
Dit is niet ok
Wij wensen zijn vrouw, kinderen en dierbaren veel sterkte toe! 
Op 24 mei 2011
om 9:17 getekend door:
H.e.t. .W.a.t.e.r.b.o.r.g.t.e.a.m.
Dit is niet ok
Lieve Fam.Heel veel sterkte toegewenst met het overlijden van jullie dierbare man en vader.Wat heeft die man al veel gezien en gedaan.En dan van de ene dag op de andere dag is het over.Heel triest.Gecondoleerd. 
Op 24 mei 2011
om 8:42 getekend door:
a.n.n.a.
Dit is niet ok
Ronald als ik aan je denk komt er een glimlach op mijn gezicht. De reis die we met elkaar hebben gemaakt naar Noorwegen koester ik, en is een verijking van mijn leven geweest.

Ik wens Tilleke, Victor en Boris en familie heel veel
sterkte met dit zware verlies. 
Op 24 mei 2011
om 6:24 getekend door:
A.l.b.r.e.c.h.t. .F.i.n.n.e.m.a.
Dit is niet ok
Ronald je hebt de hoogste toppen
van de wereld bedwongen. Je hebt de hoogste prijs betaald dat met jou leven. Je verdient de hoogste plaats vanuit de aarde gezien "de hemel" voor een paradijselijk bestaan. Kijk neer op dat kleine bolletje aarde wat rond draait. Er zijn maar weinig mensen geweest die zo dicht bij de natuur hebben gestaan als jij Ronald. Maar moeder Natuur neemt alles weer
terug.
Ik hoop dat de nabestaanden troost kunnen vinden in dit
grote verlies.

M. 
Op 24 mei 2011
om 6:00 getekend door:
M.a.r.c.e.l. .v.a.n. .D.a.a.l.e.n.
Dit is niet ok
Ik wens de familie veel sterkte toe in deze zware tijden.
Rust in vrede Ronald. 
Op 24 mei 2011
om 5:23 getekend door:
M.a.r.k.k.u. .W.e.i.n.g.a.r.t.n.e.r.
Dit is niet ok
Graag wil ik de familie condoleren met dit grote verlies,
De klimwereld verliest een grote klimmer. 
Op 24 mei 2011
om 1:46 getekend door:
G. .K.l.e.i.n.e.
Dit is niet ok
Met een ongelooflijk respect zal ik Ronald herinneren. Jammer dat zo'n sportief, gezond en avontuurlijk persoon dit zó vroeg moest overkomen. Symbolisch en mooi dat hij op een hoge berg is overleden. Maar... dit had nooit zo vroeg mogen gebeuren.. Ik wens zijn vrouw en zijn zonen Victor en Boris alle kracht en moed om dit zware verlies te dragen... Maar ze kunnen terugdenken aan een "niet-doorsnee-vader" en in de toekomst héél veel avonturen van hun vader kunnen terughalen als troost.. Rust zacht Ronald.. Hoger dan dit ben je nooit geweest en hoop voor je dat dit nóg beter voelt.. 
Op 24 mei 2011
om 0:32 getekend door:
K.a.r.i.n.
Dit is niet ok
Beste Ronald ik hoop dat je nu de rust vind waar je zo naar op zoek was. Gestorven in het harnas op de plek waar je zoveel avonturen en successen hebt beleeft en waar je mischien wel het liefste was.

Ik wens je vrouw, kinderen en de rest van je familie heel veel sterkte toe met dit vreselijke verlies.

Grt. M 
Op 24 mei 2011
om 0:27 getekend door:
M.a.r.c.o.
Dit is niet ok
met grote verslagenheid hoorde ik gisteravond dat Ronald Naar is overleden .
Een verschrikkelijk bericht , ik wens natuurlijk zijn vrouw Tilleke , de kinderen en de moeder van Ronald veel sterkte toe om dit enorme gemis te kunnen dragen . 
Op 24 mei 2011
om 0:11 getekend door:
f.r.e.d. .k.r.a.a.l.
Dit is niet ok
Hij deed zijn achternaam eer aan en was zeker niet erg geliefd bij veel medeklimmers. Dit hebben we zelf mogen ervaren tijdens een NKBV-dag. Toch veel respect voor wat hij gedaan heeft, hoe dan ook! Ik doe het hem in ieder geval niet na. En een mooie dood op zo'n grote hoogte. Stiekum zou ik ook wel zo willen gaan... 
Op 23 mei 2011
om 23:18 getekend door:
M.a.t.s.
Dit is niet ok
Je gaf mij de passie voor de bergen en de drang om de alpen te ontdekken. Dankzij jouw avonturen ben ik de bergsport gaan bedrijven. Intens verdrietig om te horen dat mijn held en inspirator is overleden. Ronald, rust in vrede. Veel sterkte aan de familie en diegenen die hem persoonlijk kenden en het voorecht hadden om met hem te klimmen. 
Op 23 mei 2011
om 22:49 getekend door:
G.e.r.b.e.n. .F.l.i.e.r.
Dit is niet ok
Climbing the highest mountain...Hoop dat U vrede krijgt bij de allerhoogste.Mijn oprechte deelneming aan de nabestaanden. 
Op 23 mei 2011
om 21:59 getekend door:
Z.e.t.h.
Dit is niet ok
Verschrikkelijk nieuws. En dat tijdens de laatste expeditie.
Heb zijn boeken met veel fascinatie gelezen.
En ooit een lezing bijgewoond in Eindhoven.
Hij kon enorm boeiend en met veel humor vertellen.
Een inspirerend mens.
Veel sterkte voor zijn vrouw en zonen. 
Op 23 mei 2011
om 21:19 getekend door:
A.s.h.a. .V.i.g.u.u.r.s.-.S.o.e.k.h.a.i.
Dit is niet ok
ik heb een beetje in belgie geklommen en een stukje in frankrijk maar ronald naar dat was toch wel een goser waar ik recpect voor had .dat doe je niet zomaar na vrienden en familie sterkte .ronald tot op de top 
Op 23 mei 2011
om 21:11 getekend door:
h.a.n.s. .b.e.e.n.
Dit is niet ok
Vandaag heb ik het nieuws over het overlijden van Ronald vernomen. Ik wil de familie sterkte toewensen met het verlies van deze grote bergbeklimmer. Ik heb Ronald in 2007 de groeten overgebracht van mevrouw Buhl, de weduwe van de legendarische Hermann Buhl, wij hebben in een van haar vakantiewoningen gelogeerd. Ik vond het leuk dat Ronald mij een mail terugstuurde. Hij vertelde mij dat hij samen met mevrouw Buhl en haar dochter een reis door Pakistan heeft gemaakt. Op een foto die bij de mail zat stond hij samen met de twee dames afgebeeld. 
Op 23 mei 2011
om 20:51 getekend door:
J.ΓΌ.r.g.e.n. .A.a.r.d.e.n.
Dit is niet ok
Ronald, je bent altijd een groot voorbeeld voor me geweest. Jouw enthousiasme voor de bergsport heeft mij geholpen mijn grenzen in het klimmen te verleggen. Dank je wel. Sterkte voor je vrouw en kinderen. 
Op 23 mei 2011
om 20:47 getekend door:
M.a.r.i.a.n.n.e. .v.a.n. .B.r.u.g.g.e.n.
Dit is niet ok
lieve nabestaanden

ik leerde ronald een beetje kennen via mijn toenmalige vriend steven.
heb hem nooit persoonlijk mogen ontmoeten maar de verhalen van steven waren heerlijk om naar te luisteren.
ik wens jullie alle kracht om dit vreselijk gemis te moeten dragen.

vriendelijke groeten van carola meijers 
Op 23 mei 2011
om 20:45 getekend door:
c.a.r.o.l.a. .m.e.i.j.e.r.s.
Dit is niet ok
Ronald, je was een groot inspirator wat betreft de bergsport, ik heb genoten van je boeken; diezelfde inspiratie heb ik gevonden tijdens de bergtochten die ik zelf heb ondernomen.
Reuze bedankt.
Sterkte voor je vrouw en kinderen 
Op 23 mei 2011
om 20:40 getekend door:
L.i.z.a. .Z.a.n.d.e.e.
Dit is niet ok
Kende Ronald slechts 2 jaar als prominent lid van onze golfclub Groendael en ook daar was hij gedreven aanwezig en ik had een goede klik met hem !
Vooral voor zijn vrouw en kinderen heel veel sterkte met dit ongelooflijke verlies !! 
Op 23 mei 2011
om 20:25 getekend door:
r.o.b. .h.a.n.s.e.n.
Dit is niet ok
< Vorige        1 2 3 4 5 6 7 ... 8      Volgende >
Dit register is aangemaakt door:
Karel Keizer
op 23 mei 2011

Contact met beheerder >
Contact met Karel Keizer:


  annuleren

Register verlengen >
Een blijvende herinnering aan:

Ronald Naar

U kunt van dit register en de toegevoegde condoleances zelf een boekje maken en laten drukken. Meer info >

Nieuw boekje maken >
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, Twitter en SMS. Foto