Ronald Naar

Ronald Naar

19 april 1955 - 22 mei 2011

Nederland's meest vermaarde bergbeklimmer.

Ronald Edwin Naar (Den Haag, 19 april 1955 - Cho Oyu, 22 mei 2011) was een Nederlandse bergbeklimmer/alpinist, avonturier en schrijver.
Naar beklom in de jaren zeventig talrijke bergwanden in de Alpen, waaronder de noordwand van de Eiger. Op vrijwel al deze beklimmingen in steil terrein van rots en ijs klom hij als eerste Nederlander. Vanaf 1980 richtte hij zich op enkele van de hoogste bergtoppen van de wereld, waaronder de Nanga Parbat, Mount Everest, Broad Peak en Makalu, en maakte hij expedities naar tropische sneeuwbergen in onder meer Oeganda, Peru, Ecuador en op Nieuw-Guinea. In de jaren negentig organiseerde Naar expedities naar de Himalaya-reuzen Mount Everest en K2, alsmede skitochten over de ijskappen van Groenland en Antarctica. In die tijd maakte hij ook pionierstochten in de Himalaya van Bhutan en Assam. De laatste jaren organiseerde hij vooral kleinschalige expedities naar berggebieden die om politieke of geografische redenen moeilijk te bereiken zijn. In 2003 beklom hij vulkanen op Kamchatka, in 2005 reisde hij door het tropische regenwoud van Suriname naar de granietberg Duivelsei en in 2006 beklom hij in Irak de Halgurd. In de zomer van 2008 voer hij per klipper Abel Tasman door de Chileense fjorden van Tierra del Fuego en Patagonia, deed vanaf het schip een beklimmingspoging op de Monte Sarmiento en traverseerde de zuidelijke Patagoonse IJskap ter hoogte van de Cerro Torre. In de zomer van 2009 beklom hij met een team van zes studenten van de TU Delft, waaronder zijn oudste zoon Victor (18), de 7546 meter hoge Mustagh Ata in het uiterste westen van China. Tijdens deze expeditie functioneerde hij als mentor van het team van jonge alpinisten.
Behalve met het schrijven van boeken en tijdschriftartikelen en het uitbaten van zijn fotografie hield Naar zich in het dagelijks leven bezig met het geven van lezingen en workshops over onder meer inspirerend leiderschap, risicomanagement, de essentie van team work (samenwerking) en het ontwikkelen van visie. Over dit laatste onderwerp schreef hij in 2007 het boek "Naar de top" dat onder de titel "Going for the top" ook voor het Engelse taalgebied verscheen.
Op 22 mei 2011 overleed Naar op 56-jarige leeftijd tijdens een klim op de Cho Oyu. Hij werd eerst onwel tijdens de afdaling en overleed even later op ongeveer 6800 meter hoogte.

Bron: Wikipedia.nl

Zie ook het register op www.ronaldnaar.nl
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
< Vorige         141 t/m 145 van 145
Ronald was een voorbeeld voor velen. Wij genoten van zijn verhalen over zijn expedities en beklimmingen. Bedankt. Wij wensen zijn vrouw en kinderen veel sterkte toe. 
Op 23 mei 2011
om 12:24 getekend door:
L.a.r.s. .e.n. .A.n.k.e. .W.u.d.i.c.h.
Dit is niet ok
Ronald Naar was en blijft een inspiratie. Een avonturier die grenzen verlegde en met zijn verhalen en foto's menigeen, waaronder ikzelf, inspireerde om zelf het avontuur aan te gaan en nieuwe dingen te ontdekken. Ik wens Tilleke, Victor en Boris heel veel sterkte met dit enorme verlies. 
Op 23 mei 2011
om 12:23 getekend door:
T.w.a.n. .v.a.n. .B.a.k.e.l.
Dit is niet ok
Ronald heeft jaren geleden tijdens één van mijn seminars een heel intrigerend beeld geschetst van de uithoeken van onze wereld. Zijn verhaal over het eten van brie en andere Franse kazen op het dak van de wereld zullen mij én mijn klanten altijd bijblijven.

Ik wens dat de familie Naar berusting kan vinden in het overlijden van Ronald. Het sterven in het harnas (letterlijk) kwam helaas veel te vroeg, maar Ronald had waarschijnlijk niet anders gewild.

Ronald, ik wens je een mooi uitzicht op grote hoogte en hoop dat jou drive anderen zal inspireren.

Hoogachtend,

Erwin 
Op 23 mei 2011
om 12:18 getekend door:
E.r.w.i.n. .A.m.e.s.z.
Dit is niet ok
Veel sterkte voor Tilleke Victor en Boris om dit zware verlies te verwerken. We zullen hem nooit vergeten. 
Op 23 mei 2011
om 12:16 getekend door:
K.o.e.n. .v.a.n. .L.y.n.d.e.n.
Dit is niet ok
Ronald was een van mijn helden en inspireerde me altijd. Kreeg nooit genoeg van zijn verhalen. Zijn overlijden is een groot verlies. Ik wens zijn vrouw en kinderen heel veel strekte en kracht om dit verlies te verwerken. 
Op 23 mei 2011
om 12:01 getekend door:
W.a.l.t.e.r. .M.e.n.k.v.e.l.d.
Dit is niet ok
< Vorige        1 ... 5 6 7 8 
Dit register is aangemaakt door:
Karel Keizer
op 23 mei 2011

Contact met beheerder >
Contact met Karel Keizer:


  annuleren

Register verlengen >
Een blijvende herinnering aan:

Ronald Naar

U kunt van dit register en de toegevoegde condoleances zelf een boekje maken en laten drukken. Meer info >

Nieuw boekje maken >
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, Twitter en SMS. Foto